Den offentliga måltiden
Den offentliga måltiden har färdats en lång och krokig väg kantad av höga krav på bland annat logistik, ekonomi, upphandling, hygien och livsmedelssäkerhet, näringsrekommendationer, miljökrav och hållbarhetsfrågor samt arbetsmiljö. Att tillaga och servera måltider är en komplex uppgift som dessutom ska genomföras med – i många fall – extremt begränsade resurser. Vi jobbar därför tätt ihop med såväl kostchefer, måltidsutvecklare, kockar, pedagoger och politiker för att både förenkla, utveckla och förbättra de offentliga måltiderna. Vi vet att det finns många kriterier att ta hänsyn till samtidigt som förväntningar är många. Måltiderna på förskolor, skolor, sjukhus och äldreboenden är idag en självklarhet och inte minst därför måste maten både smaka gott och göra gott.
Vi på Scan Sverige Foodservice är stolt samarbetspartner och leverantör av omsorgsfullt producerad mat till landets offentliga måltidsverksamheter.

Offentliga måltider håller Sverige igång
Den offentliga måltiden spelar stor roll för att säkerställa att alla har tillgång till god och näringsrik mat. Engagemanget i de offentliga köken är enormt och det finns fantastiska rätter som tillagas varje dag i vårt avlånga land. Men recepten stannar dock ofta i det egna köket. Med den här boken vill vi hjälpa till att sprida recepten, framtagna av kockar, för andra kockar – från norr till söder.
Eleverna är gästerna – och köket är en kreativ mötesplats
På Vittra Kungshagen i Nyköping serveras varje dag omkring 440 måltider till förskolebarn och elever. Här arbetar kockarna Lillemor Eriksson och Kurt Stratil, som älskar mötet med barnen och ser matsalen som en restaurang, där gästerna står i centrum.
Framtidens offentliga måltid? Enligt dem handlar det om ännu starkare hållbarhetstänk, fler svenska baljväxter och ett ökat fokus på att eleverna förstår vad som är bra för både kropp och miljö.
- Arbetet i köket är väldigt kreativt. Vi får sprida matglädje och kunskap till eleverna, det motiverar oss varje dag, säger de.
Deras bästa tips? Se matsalen som en restaurang och eleverna som dina gäster.


Hållbarhet och gemenskap på menyn
Väståkraskolan i Trelleborg lagar varje dag mat till 600 elever från förskoleklass till årskurs 9. Här leder kökschefen Lars-Philip Lindborg arbetet med passion och engagemang. Om tio år tror han att baljväxter som linser, bönor och kikärtor får en ännu större plats i menyerna.
- Mötet med matgästerna ger mig energi och glädje. Att inspirera, dela kunskap och bidra till en ökad medvetenhet om hållbar mat gör att jag älskar mitt jobb, berättar han.
Lars-Philips bästa tips? Bygg från grunden med människor som har engagemang och driv – det skapar gemenskap i hela skolan.
Lyhördhet och nyfikenhet driver utvecklingen
På Skogsbackens förskola i Nykvarn serveras varje dag 90 måltider till små matgäster. Louice Karlsson, kock och måltidsutvecklare, ser framtidens offentliga måltider som hållbara, medvetna och integrerade.
- Att få påverka, utveckla och driva offentliga måltider framåt är en enorm motivation. Varje dag kan vi göra skillnad, säger hon.
För henne handlar det också om att få barnen att våga prova något nytt och upptäcka nya smaker.
Louice bästa tips? Var lyhörd! Låt gästerna påverka – det bygger relationer och öppnar för givande samarbeten.


Mat som inspirerar redan i förskolan
På förskolan Drakägget i Sundsvall lagas varje dag 60-70 måltider med fokus på smak och smarta matvanor. Ansvarig kock Kristoffer Samuelsson brinner för att inspirera de yngsta matgästerna.
Framtidens offentliga måltider, menar han, kommer ha större fokus på djurhållning och lokala råvaror – med en bättre balans mellan olika proteinkällor.
- När barnen blir mätta och glada märks det i hela huset. Att få påverka deras matvanor känns både viktigt och roligt, säger han.
Kristoffers bästa tips? Laga mat till hela huset och våga utmana, nya smaker ger nya favoriter.