Ekologiska köttbullar med krämig sötpotatissoppa och krispiga tillbehör
Ingredienser
- 1,6 kg sötpotatis
 - 2 stor gul lök
 - 1 vitlök (liten)
 - 0,5 dl olja
 - salt
 - 1,3 l matlagningsgrädde
 - 1,7 l vatten
 - 2,5 grönsaksbuljongtärning
 - Några kvistar timjan
 - Ev. lite chiliflakes
 - 2 tsk salt
 - 1,5 kg Scan ekologiska köttbullar
 - 2 msk smör
 - 2 tsk rökt paprika
 - 2,5 dl crème fraiche
 - Tunnbröd
 - Rotfruktschips
 
Gör så här
1. Sätt ugnen på 210 grader.2. Lägg sötpotatis och lök på en plåt ihop med vitlök. Ringla över lite olja och salta.
3. Rosta i ugnen i ca 20 min tills allt är helt mjukt. Ta ut och låt svalna.
4. Ta bort skalen från den rostade potatisen och löken och lägg i en stor tjockbottnad kastrull.
5. Slå på matlagningsgrädde, vatten och buljongtärning. Mixa slätt med en stavmixer.
6. Lägg i timjan. Koka upp och sjud på svag värme ca 10-15 min och smaka av med salt och chili om så önskas.
7. Stek köttbullarna till fin färg i smör och paprikapulver.
8. Lägg upp soppan i skålar och låt gästerna toppa med köttbullar, crème fraiche och chips och doppa bitar av tunnbrödet i.