Porchetta bun med chili cheese dressing

Porchetta bun med chili cheese dressing

Porchetta bun med chili cheese dressing
För 8 personer

Här är Årets Gatmat 2025 signerad Michael Andersson, vinnare av Årets Kock 2024.

Ingredienser

  • 1,2 kg orimmad Scans rapsgris fläsksida utan svål
  • 25 g Colemans senapspulver
  • 25 g rökt paprikapulver (söt)
  • 15 g malda rostade fänkålsfrön
  • 50 g salt
  • 20 g socker
  • 2 liter öl
  • 1 stjälkselleri
  • 1 st vitlök
  • 1 kruka timjan
  • 1 kruka rosmarin

Dressing

  • 75 g ost (Almenäs tegel)
  • 25 g grädde
  • 1/3 flaska grön Tabasco
  • 50 g crème fraîche
  • 125 g neutral olja
  • 15 g äggula
  • 13 g jalapeño (extra)
  • 75 g picklad jalapeño (köp färdig)
  • 75 g hackad silverlök
  • Svartpeppar, efter smak

Topping

  • 75 g solroskärnor
  • 75 g linfrön
  • 40 g friterad svål (puffad/friterad fläsksvål)
  • Vitlöksolja, efter smak
  • Salt, efter smak

Servering (per portion)

  • Korvbrödsbagarns potato burger buns
  • 50 g dressing
  • 20 g sallad (t.ex. romansallad eller crisp)
  • 10 g persilja
  • 100 g kött/fläsk (stekta skivor eller grillat)
  • 10 g furikake
  • Picklad lök/jalapeño efter smak

Gör så här

Skär ett snitt i mitten av fläsksidan utan att skära igenom från vardera håll (det ska vara en flik i mitten kvar, dela inte). Fördela ut kryddor, salt och socker på fläsket. Rulla ihop fläsket och bind det tajt med steksnöre. Lägg ner fläsket i en lebang och tillsätt öl, selleri, vitlök, timjan och rosmarin. Toppa upp lebangen med vatten så att hela fläsksidan täcks av vätska. Täck lebangen med folie och baka i 120 grader i ugnen till 90 grader i innertemperatur. När fläsket är klart, låt det kylas ner i vätskan i ca 12 timmar i kylen.
Valfritt: Ta ur fläskrullen och grilla den snabbt på hög värme runt om. Skiva fläsket tunt på skärmaskin eller för hand.

Dressing:
Riv osten. Koka upp crèmefraiche och grädde och häll över den rivna osten. Mixa detta med äggula, tabasco, jalapeñon till en slät bas. Mixa sedan ner oljan i en jämn stråle tills det blir en majonnäsliknande konsistens. Låt svalna. Blanda sedan ner picklad jalapeño och finhackad silver lök. Smaka av med salt och peppar.

Furikake:
Rosta solrosfrön och linfrön lätt i en torr panna tills de doftar nötigt. Hacka den friterade svålen grovt. Blanda frön, svål, vitlöksolja och lite salt.

Servering:
Stek Korvbrödsbagarns potato burger buns snabbt i en stekpanna eller i ugnen. Lägg på ett lager dressing, sallad, persilja, frö mix, kött. Toppa med lite dressing innan du lägger på locket.