Äpple & Honungsglacerad Fläskkotlett

Äpple & Honungsglacerad Fläskkotlett

Äpple & Honungsglacerad Fläskkotlett
För 10 personer

Fläskkotlett Sous Vide serveras med klyftpotatis, Cole Slaw, BBQ-sås och aioli.

Ingredienser

  • 1,5 kg Sous Vide Fläskkotlettrad, tjocka skivor - 2 per/port
  • 2 + 2 msk Smörolja
  • 3-4 Äpplen, utkärnade & tunnklyftade
  • 2 klyftor Vitlök, skivad
  • 1 Gul lök, tunnskivad
  • 1 Röd chili, tunnskivad
  • 1 dl Äppelcidervinäger
  • 1 msk Liquid Smoke
  • 1 dl Grov Dijonsenap
  • ½ dl Äppeljuice, koncentrat
  • 2 dl Vatten el Hönsbuljong
  • 1 dl Honung
  • Salt och peppar
  • Persilja, grovhackad

Ostgratinerade Amadinehalvor

  • 2 kg Amadinepotatis, halverad på längden med skal
  • Salt och olja
  • 150 gram Riven lagrad ost - ex. Präst, Greve, Västerbotten

Ananas Slaw

  • 1 kg Spetskål, tunnhyvlad
  • 100 g Krossad ananas, avrunnen
  • 2 stjälk Selleri, tunnskivad
  • 2 Salladslök, tunnskivad
  • 2 msk Äppelcidervinäger
  • 2-3 dl Majonnäs
  • Salt

Äppelsmakande BBQ-sås

  • 4 dl Ketchup
  • 1 ½ dl Äppeljuice
  • ¾ dl Äppelcidervinäger
  • ¾ dl Strösocker
  • ¾ dl Farinsocker
  • 2 msk Worcestershiresås
  • ½-1 msk Chilipulver
  • ½ tsk Spiskummin
  • 1 ½ tsk Salt
  • 1 ½ tsk Svartpeppar, mellanmalen

Gräslök & Jalapeñoaioli

  • 4 dl Majonnäs
  • 2 klyftor Vitlök, finrivna
  • 1 dl Gräslök, tunnskivad
  • 1 tsk Jalapeñoflakes
  • ½ msk Finrivet skal från citron
  • 1-2 msk Citronjuice, nypressad
  • 1-2 tsk Grön Tabasco, valfritt
  • Salt

Gör så här

Grilla kotlettskivor hastigt så de får färg, varva dem sen i ett bleck.
Stek äppelklyftor hastigt i en panna i 2 msk smörolja, i 1-2 minuter under omrörning fördela sen ovanpå fläskkotlettskivor.
Hetta upp resterande smörolja i en panna och svetta vitlök, lök och chili tills de mjuknar.
Slå på vinäger, liquid smoke, grov dijonsenap, äppeljuice, vatten/buljong och honung, låt snabbt koka upp, sjud till tjockare konsistens i ca 5-10 minuter, smaka av med salt och peppar.
Fördela glace över kotlettskivor och sätt sen in i ugn på 200°C i 10-15 minuter, ös el pensla efter halva tiden.
Ta ut och strö över persilja och servera med resterande tillbehör.

Vänd potatishalvor i olja och lägg dem sen i bleck/plåt med snittyta uppåt, salta.
Sätt in i ugn på 200°C och baka i 10-15 minuter. Ta ut, strö på ost och sätt in i ugn igen tills de är klara och fått fin färg.

Salta den hyvlade kålen och låt dra i 10-15 minuter, skölj av och pressa ut så mkt vatten det går. Blanda kål med ananas, lök, vinäger och salt. Bind sen ihop med majonnäs och smaka ev. av med mer salt.

Blanda alla ingredienser till BBQ-såsen i en kastrull, värm upp på medelhög värme under omrörning. När socker löst upp sig, ta av från värmen och låt svalna. Servera kall eller ljummen.

Blanda alla ingredienser till aioli i en bunke, rör om och smaka av med citronjuice, tabasco och salt.