Nötfärsbiff med cheddarpotatis och skysås
Ingredienser
- 1,2 kg Scan Oxfärsjärpar
SKYSÅS
- 100 g gul lök, hackad
- 50 g morot, tärnad
- 50 g rotselleri, tärnad
- 2 vitlöksklyftor
- 3 msk matolja
- 1 l vatten
- ev 2 dl rött vin
- 2 msk tomatpuré
- 30 g köttbuljong
- 2 msk balsamvinäger
- maizena till redning
CHEDDARPOTATIS
- 1,7 kg potatis, skalad och skivad
- 3 dl (ca 90g) riven cheddarost eller annan lagrad ost
- 400 g gul lök, skivad
- 2 dl matlagningsgrädde
- 4 dl mjölk
KRYDDIG BROCCOLI
- 600 g broccoli, i små buketter
- 0,5 röd chilifrukt, urkärnad och finhackad
- 1 tsk rivet apelsinskal
- 1,2 l färskpressad apelsinsaft
- 0,5 dl olivolja
Gör så här
Varva potatis, cheddarost och lök på ett bleck. Salta och peppra. Slå på grädde och mjölk och gratinera i ugnen på 175°, i ca 40 minuter.Fräs grönsakerna till såsen. Tillsätt vatten, eventuellt vin, tomatpuré och buljong. Koka ihop till hälften. Smaksätt med balsamvinäger, salt, peppar och en nypa socker. Sila och red av såsen med maizena till önskad konsistens.
Koka broccolibuketterna hastigt i lättsaltat vatten. Kyl i kallt vatten. Blanda chili, apelsinskal, -saft och olivolja i en skål. Häll vinägretten över broccolin just innan den ska serveras.
Värm biffarna i kombiugn 150°C ca 15 minuter.
Servera biffarna med potatis, sås och broccoli.