Jätteköttbulle på vispad ricotta, toppad med ljuvlig tomatsås och pecorino
Ingredienser
- 1 kg blandfärs
- 200 g bacon
- 1 gul lök - riven
- 4 vitlöksklyftor - rivna
- 1 tsk basilika torkad
- 1 tsk oregano - torkad
- 1 tsk salvia - torkad
- 1 tsk chiliflakes - milda
- 2 tsk salt
- 2 ägg
- 1 dl ströbröd
- 2 dl vatten
- Smör till stekning
- TOMATSÅS
- 4 st schalottenlökar - finhackade
- 2 vitlöksklyftor
- 1 l krossade tomater
- 2 msk honung
- Salt och nymalen svartpeppar
- 1 knippe basilika - strimlad
- VISPAD RICOTTA
- 500 g ricotta
- 2 dl grekisk yoghurt
- 0,5 citron - zest
- TILL SERVERING
- Pecorino - riven
- Basilika
Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader. Finhacka baconet och rör ner i färsen tillsammans med kryddor samt ströbröd som fått svälla med ägg och vatten. Gör till stora köttbullar på 100 g st. Stek gyllene smör och stek sedan färdigt i ugnen till en innertemp på 70 garder.Hacka löken fräs på i olja tillsammans med vitlök. Slå på tomaterna samt honung och låt puttra på låg värme ca 30 min. Smaka av med salt och peppar och vänd ner färsk basilika.
Mixa ricottan med yoghurt och smaksätt med citronzest och en nypa salt.